CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 6, 2010

EPOK-EPOK SAYUR

Kuih ini memang menjadi kegemaran aku sejak dulu lagi. Aku kalau dapat makan kuih ni, memang hadap tak ingat punya. Tak payah makan nasi pun takpe. Sebelum ini aku hanya mengharapkan mak je untuk buat kuih ni. Jadi sebelum puasa yang lalu, aku ambil inisiatif untuk belajar buat kuih ni sendiri. Bab inti memang perkara enteng. Cuma nak buat adunan tepung dia yang payah sebab aku tak pernah cuba pun. Usaha aku berjaya tapi adunan tu sedikit liat. Takpelah cubaan pertamakan! Kali pertamanya aku adun tepung sendiri, buat inti sendiri, masuk inti sendiri, kelim sendiri, buat kuah sendiri.. Pokoknya semua SENDIRI.. Hehehe.. Inilah dia hasilnya. Silalah cuba pada yang berminat. :-)
Taugeh dan daun bawang.. Sepatutnya kena gunakan timun sekali. Waktu buat ni saya terlupakan timun. Hehehe..

Tauhu yang dipotong dadu


Bawang besar dan bawang putih ditumbuk

Udang kering yang telah siap ditumbuk

Inti yang telah siap digoreng

Cili merah dan bawang putih untuk dibuat kuah..

Kuah yang ditapis dari inti epok-epok..

Epok-epok yang telah siap.. Disertakan sekali dengan kuahnya..








2 comments:

  1. wah nampak sodap. boleh cubala, tapi akak paling malas nak mengelim karipap atau epok2 ni..he he

    ReplyDelete
  2. memang payah sikit kak tapi nak makan punya pasal kena buat jugak.. hehehe..

    ReplyDelete