CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, October 17, 2009

CERITA RAYAKU...

Satu Syawal kali ni pertama kali aku beraya dengan hubby. Walaupun dah kahwin dua tahun disebabkan hubby keje shift, jadinya cuti raya pun kena ikut giliran. Merasalah tahun ni aku nak beraya di Benut, Pontian dulu. Malam raya baru kami sampai di Benut. Sampai-sampai rupanya mak mentua belum siap masak lagi. Aku cuma tolong potong-potong bawang je. Nak masak takut tak kena dengan citarasa dia pulak.

Yang menariknya makanan mereka pagi raya berbeza dengan apa yang aku selalu makan sebelum ini. Biasanya pagi raya mak aku mesti masak ketupat, rendang ayam, kari daging dan sambal ikan bilis. Disebabkan hubby aku ni orang Bugis, jadinya makanan mereka berbeza sikit dari biasa. Ada burasak dan lepat lueh. Burasak dimasak menggunakan beras wangi dan lepat lueh pulak menggunakan beras pulut. Kedua-duanya menggunakan santan. Proses memasaknya selama 8 jam untuk memastikan kedua-duanya dapat tahan lama. Mak mentua aku masak rendang ayam, daging tulang masak kicap, sambal udang. Hari kedua pulak kakak ipar aku masak ayam masak merah. Aku? Hehehe aku tukang makan je.. Gambar-gambar ni semua aku google je. Nak klik-klik kat umah mentua segan lak rasaya... Enjoy mencuci mata dengan gambar hidangan-hidangan ini.. :p

Tu jelah setakat ini. Tunggu cerita beserta gambar di entry akan datang. Nak masuk tido dah sebab kepala tiba-tiba dah berdenyut sakit lak. Adoyaiiiiiiii....



Inilah dia burasak. Aku terfikir sendiri akan datang ada tak lagi burasak. Proses memasaknya yang lama takut tak ada lagi anak muda yang akan mewarisi masakan ini untuk generasi akan datang.. Harap-harapnya ia tetap ada sampai bila-bila...


Inilah dia lepat lueh. Antara burasak ngan lepat lueh, aku lagi suka lepat lueh. Sedapya... :p


Rendang ayam mak mentua aku. Tak sama macam mak aku buat tapi sedaplah jugak...


Daging tulang masak kicap. Sedap hingga menjilat jari woooo....


Sambal udang mak mentua aku yang masak. Potong sikit sebab rasa dia manis. Aku dahlah biasa makan pedas-pedas. Dia letak gula agaknya. Bedal jelah yatie oi....


Ayam masak merah yang dimasak oleh kakak ipar aku.. Lain cara memasaknya dengan yang aku biasa masak. Yang penting sedap!



2 comments:

  1. pertama kali dgr burasak dan lepat lueh. itulah untungnya warisan. dapat juga kita merasa kan. lagi satu .. tulang masak kicap tu.. nampak cam mengancam!

    ReplyDelete
  2. tulah kak ida.. kalau tak kahwin ngan orang bugis tak tau ada masakan tu rupaya. hihi...

    ReplyDelete